Rioja

Rioja is een streek in het noorden van Spanje. Als het land een klok was lag het op 12 uur net ten zuiden van Baskenland. Het wijngebied ligt beschut in de val;lei van de rivier Ebro. Hier ligt ook de Oja rivier, rio oja.

Dit wijngebied heeft een beschermde naam (D.O.C.). Het gebied komt net niet geheel overeen met het gebied “la Rioja” en de wijn wordt soms ook van druiven buiten het wijngebied gemaakt. De typische regel wordt gehanteerd dat de druiven die in de Rioja worden toegepast 200% van de gemiddelde spaanse wijndruivenprijs moeten hebben.

Binnen het gebied zijn er drie onderscheiden streken:

  • Rioja alta: dit hoog gelegen gebied heeft een continentaal klimaat met een korter druivenseizoen en produceert klassiekere zeer fruitige lichte Rioja
  • Rioja alavesa: dit eveneens hoog gelegen gebied heeft hetzelfde klimaat maar veel armere grond waardoor de stokken verder uit elkaar moeten staan om zich te bedruipen en produceert vollere rioja met meer zuurtonen.
  • Rioja baja: dit gebied is veel lager gelegen en kent juist een mediteraan klimaat dat warmer en droger is en produceert wijnen van een diepere kleur meer alcohol (tot 18%) en minder zuren en aroma. Dit wordt vaak met andere gebieden vermengd. Het gebied ligt naat de Navarra.

De typische druiven in rode Rioja zijn vooral Tempranillo (typisch 60%) en Garnacha (typisch 20%), aangevuld met Viura, Graciano en Mazuelo.

De typische druiven in witte Rioja zijn Viura, Malvasia (aroma) en Garnacha blanca (body)

In de 19e eeuw teisterde phyloxera (noordamerikaanse druifluis) de franse wijngebieden. Sommige wijnboeren trokken naar Spanje. Daarbij is de toepassing van eiken vaten uit de Bordeaux overgenomen. Sindsdien is het vanille effect juist een kenmerk van de Rioja. Die wordt in verschillende klasses ingedeeld op basis van de duur dast het op eik heeft gelegen:

  • Joven (jong): minder dan een jaar op eik
  • Roble: een half tot een heel jaar op eik
  • Crianza: minimaal 2 jaar waarvan minimaal een jaar op eik
  • Reserva: minimaal 3 jaar waarvan 1 op eik
  • Gran reserva: minimaal 5 jaar waarvan minimaal 2 op eik